Ahlat Belediyesi

YÖRESEL LEZZETLER

    Tarihin derinliklerinden gelen zengin kültür kaynaklarının etkisini bu güne kadar sürdüren Ahlat, zengin mutfağı ile oldukça dikkat çekmektedir. Ahlat’ta yapılan yemeklerde en belirgin özellik, bulgurun ve etin oldukça bol bir miktarda kullanılmasıdır.

     

    MAHALLİ YEMEKLER

    a)  Harse

    b)  Çorti

    c)  Şile

    d)  Ayran Aşı

    e)  Kabak Dolması

    f)   Klorik

    g)  Ciğer Taplaması

    h)  Turşu Aşı

    ı)   Kurut Aşı

    i)   Göbelek (Mantar)

    j)   Çılbır

    k)  Erik Aşı

    l)   Parpar

    m) Garik Aşı

    n) Kurutulmuş İnci Kefali

    o) Bulgur Bastası

    ö) Patlıcan Düzme

    p) Kartop (Patates) Yahnisi

    r)  İlahna Dolması

    HAMUR İŞİ YİYECEKLER

    a) Kıbin (Metes)

    b) Haluç Aşı

    c) Döğmeç

     

    EKMEK ÇEŞİTLERİ

    a)  Tandır Ekmeği

    b)  Fetir

    c)  Çörek

    d)  Sel Ekmeği

     

     

    Ahlat Mutfağından

    Tökmezler ayrani yaparlar aşi,
    Bişiren kız eder kirpiği kaşi,
    Çömçenin dögmenin herbi vurişi,
    Midelere giren mehil hel olur.

    İnahlaya heyran bütün Ahlat’li,
    Ekşiyende sen gör ondaki dadi,
    Çölmege girende çortidir adi,
    Doymah için ağaç kaşuhlar gerek.

    Soğannan sümündür, dögmenin tozi,
    Elede bol olur biberi duzi,
    Bayılır üsdüne oğlani kızi,
    Çorti küfte olup kaşuhlananda.

    Bitik kimi olur yaprah dolmasi,
    Gatiği bol olur, biber salçasi,
    Ayrılır budlardan etin yağlisi,
    Ne hoş olur şilorlanıp yenende.

    İri yağli küfdeye oh,
    Soğan biber yanında çoh,
    Ufah küfteye sıra yoh,
    Ama sonunda demli çay gerek.

    Ciger Taplaması ağıza layıh,
    Yemiyen olursa ahlına yazıh,
    Uşahlar bayılır analar ayıh,
    Aç gözlünken tablamayı udanda.

    Gocda dögerler eti,
    Az olur bereketi,
    Tava kebabının eti,
    Koyunnan hevürden gerek.

    Kartop pilavına heç sözüm yoh,
    Üsdüne dökülse yağ çoh,
    Beş barmağın lengere soh,
    Ah bi gıdıkta balıh ola.

    Gıcıkdannan bişirirler şileyi,
    Duzdur hezreti lezzeti,
    Yiyenler terk eder derdi,
    Senede bi defa gerek.

    Arzuladım şor balıği,
    Yanında ayran layıği,
    Pilav ola kere yağli,
    Ama darilar boşa gitmiye.

    İri iri olur meret,
    Yiyende kalır mı heç dert,
    Balkabağındaki lezzet,
    Hele gurutli olursa.

    Çürük ayran gurut olur duzlanır,
    Sebi sübyan etrafında sızlanır,
    Ezilende kurdezende nazlanır,
    İsgatın hekkinnen sıcak su gelir.

    Yağ, sarımsak, duz ve sicah su,
    Bezirgan çorbanın çıhar kohusi,
    Fetirin, lavaşın kırıh kırpisi,
    Degerlenir seleler boşalanda.

    Çeşür duzda bişer adi jağ olur,
    Kenger yalnız getmez yarmayi bulur,
    Pilav hazır olur dosdi çoh olur,
    Nedem mevsümlüktür yarmadan kayri.

    Şimdi az yiyilir yarmanın aşi,
    Esgik olmaz vallah içinde daş,
    Oğulun uşağın kırılır dişi,
    Yaylada bişende dadi hoş olur.

    Tatar böreğide menşur olur gardaşım,
    Yoğurnan kargolur üsdün ve başın,
    Hamur açılır beki kırk arşın,
    Haşlananda parça gıdık ederler.

    Kaykanahdır hazır yemek galası
    Dağıtmiyanhatun usdanın hasi,
    Kabarır üzeri hele kohusi,
    Doyulurmi şekerlenip yiyende.

    Mıgılayı sehinlerde yaparlar,
    Bagzen biber ilah duzi katarlar,
    Bağdaş gurup ilah revahlarda udurlar,
    Elede hoş olur iskadın dadi.

    Kaynadırlar işbabiyanı kazanda,
    Eller hoşavdadır kulah ezanda,
    Geysefe yapılır bagzen tavada,
    Şekeri bol ola bahdavar başan.

    Çoh sevülür ev helvası murtuğa,
    Cümleye nasip et ey ulu Huda,
    Tendir yanıp içli fetir olanda,
    Küd gitmiye cevizlisi iyidir.

    Kaşuhnan iz olur üsdi çöregin,
    Telaşadır bişirmesi böreğin,
    Kardaşın dayinin emmi yegenin,
    Hurci bunnan dolar yolci olanda.

    Garibanım dınaz degil ögirem,
    Uzah düşdüm yemeklerin özlirem,
    Taamların yapıp degvet veririem,
    Nesibin bol olsun şen ol Ahlat’ım.

    Mehmet AKSOY

    (Kaynak: Abit Çeliktenyıldız)

     

     

     

    © Ahlat Belediyesi 2017
    E-Bülten Aboneliği